Alias lautapeli

Alias

Alias on suomalainen lautapeli, jossa pelaajien tehtävänä on selittää sanoja toisilleen pelikorteista. Peliä pelataan vaihtelevan kokoisina joukkueina. Alkuperäisen Aliaksen kehitti Mikko Koivusalo vuonna 1989, ja sitä valmistaa Tactic Games Oy Tactic-brändin alla. Se on ollut yritykselle tasainen tulonlähde siitä asti. 

Pelin säännöt

Pelin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset. Aliaksessa pelaajat jakautuvat vähintään kahden hengen joukkueisiin. Vuorossa olevan joukkueen jäsenistä yhden tehtävänä on selittää sanakorteissa olevia sanoja joukkueen toisille jäsenille, jotka arvaavat sanaa. Sanat on arvattava täsmälleen oikeassa kirjoitusasussa. Arvattavaa sanaa tai siitä johdettuja sanoja ei saa kuitenkaan sanoa ääneen.

Joukkueet etenevät pelilaudan mutkittelevalla polulla pistemäärän mukaisesti. Pelin selitettävät sanat ovat kahdeksassa numeroidussa ryhmässä. Jos esimerkiksi pelilaudalla päästään numeroon seitsemän, niin korteista selitetään seitsemällä numeroitu sana. Selittämisessä ei saa käyttää selitettävän sanan tai saman kantasanan johdannaisia. Jos niin tehdään, kyseessä on selitysvirhe, joka vähentää pistemäärää. Jos joukkueella on sanan arvaaminen kesken tiimalasin tyhjentyessä, muut joukkueet saavat osallistua sen arvaamiseen ja näin voittaa itselleen ylimääräisen pisteen. Jos joukkue ohittaa laudalla valkoisen ruudun, seuraavalla kierroksella muut joukkueet saavat osallistua joukkueen sana-arvauksiin. Kierrosta kutsutaan ryöstöpeliksi, ja silloin joukkue selittää kuusi sanaa ilman tiimalasia. Ensimmäisenä maaliin päässyt joukkue voittaa. 

Pelin historia

Mikko Koivusalo suunnitteli pelin vuonna 1989. Hän oli tuolloin 19-vuotias opiskelija, joka halusi keksiä oman sanaselityspelin, koska hän piti sellaisista. Hän kirjoitti ensimmäiset 500 sanaa itse, ja loput hän sai ystäviltään ja perheeltään. 

Peli sai nimekseen Alias, joka tarkoittaa latinaksi “toisin”. Nimi viittaa siihen, että selittäjän on käytettävä erilaisia ilmaisuja kuin selitettävä sana. Peli julkaistiin vuonna 1990, ja se oli heti menestys. Peliä alettiin myydä myös ulkomailla, ja siitä tehtiin useita kieliversioita. 

Alias on Pohjois-Euroopan myydyin pelikonsepti, ja sitä on myyty yli 40 maassa. Peli on saanut myös useita palkintoja, kuten Vuoden Peli -palkinnon Suomessa vuonna 1991 ja Vuoden Aikuistenpeli -palkinnon Ruotsissa vuonna 1992. 

Pelin viehätys

Alias on peli, joka sopii kaikenikäisille ja kaikenlaisille pelaajille. Peli on helppo oppia ja hauska pelata. Peli testaa pelaajien sanavarastoa, nokkeluutta ja mielikuvitusta. Peli on myös sosiaalinen ja rento, sillä se ei vaadi paljon keskittymistä tai strategiaa. Peli on myös jännittävä ja yllätyksellinen, sillä kortit sisältävät monenlaisia sanoja, joista osa on helppoja ja osa vaikeita. Peli on myös kulttuurisesti rikas, sillä se sisältää sanoja eri aloilta ja aiheilta. P

Alias on siis suomalainen sanaselityspeli, joka on valloittanut maailman. Peli on yksi Tacticin menestyneimmistä peleistä, ja se on ilahduttanut miljoonia pelaajia yli 30 vuoden ajan. Peli on osoittanut, että sanat ovat hauskoja ja että niillä voi leikkiä monella tavalla.